woensdag

Ieder mens... of toch niet?


18 Kortom, zoals de overtreding van één enkel mens ertoe heeft geleid dat allen werden veroordeeld, zo zal de rechtvaardigheid van één enkel mens ertoe leiden dat allen worden vrijgesproken en daardoor zullen leven. 19 Zoals door de ongehoorzaamheid van één mens alle mensen zondaars werden, zo zullen door de gehoorzaamheid van één mens alle mensen rechtvaardigen worden. Romeinen 5 vers 18 - 19
Dit is toch wel bijzonder: door de overtreding van 1 mens werden alle mensen veroordeeld en door de gehoorzaamheid van 1 mens worden alle mensen vrijgesproken en daardoor leven.
Dat is toch wat anders dan ik geleerd heb in de kerk; daar is het wel door 1 mens veroordeeld, maar je wordt pas vrijgesproken als je gelooft in die andere ene mens, Jezus Christus. Maar er staat dat allen vrijgesproken worden. In die ene zin staat twee keer allen, dus moet het ook hetzelfde betekenen. 

In 1 Korinthe 15 vers 22 kom ik hetzelfde tegen:  22 Zoals wij door Adam allen sterven, zo zullen wij door Christus allen levend worden gemaakt. 
Door Adam sterven we allemaal, door Christus zullen we allen levend gemaakt worden. 
Dat is toch bijzonder? Iedereen weet zeker dat we ALLEN een keer zullen sterven, zelfs christenen zullen niet ontkennen, dat met het woord allen ook echt iedereen bedoeld wordt. Geen mens uitgezonderd. Toch heb ik geleerd dat er iets tussen gevoegd wordt in het tweede deel van de zin: allen is echt niet iedereen, maar allen die dat ook geloven.
Maar dat staat er niet.
Ook in Romeinen 11 vers 32 kom ik zoiets tegen: 32 Want God heeft ieder mens uitgeleverd aan de ongehoorzaamheid, opdat hij voor ieder mens barmhartig kan zijn. Tot 2 keer toe: IEDER mens.

Dit nodigt wel uit tot verder onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten