maandag

Godsdienstig denken en het beschadigen van kinderen

(1) Telling children that they are born into this world intrinsically bad, absent of inherent worth, and repulsive to God.
(2) Telling children that their sinfulness is so bad that it left God no choice but to brutalize, torture and execute his son.
(3) Telling children that there is nothing good inside of them and that they should not trust their thoughts and feelings.
(4) Using fear and shame to manipulate children into adopting a certain belief-system about God.
(5) Teaching children that the rejection, hatred or diminishment of other human beings is an expression of devotion to God.
If we have the inner anarchy we need as adults, perhaps we can spare our children from these wounds of religion.
(Jim Palmer)

Er zijn verschillende manieren om je geloof of overtuiging over te brengen op kinderen. Ook in de christelijke godsdienst. Jim Palmer beschrijft hier 5 punten uit het godsdienstige denken die veel gelovigen gebruiken om hun overtuiging over te brengen op hun kinderen:
1. Een kind vertellen dat hij buitengewoon slecht ter wereld gekomen is, zonder enige waarde en dat God zo niets met hem kan beginnen.
2. Een kind vertellen dat hij zo zondig is dat er voor God niets anders overbleef dan zijn eigen zoon te martelen en te laten doden.
3. Een kind vertellen dat er werkelijk niets goeds in hem is en daardoor nooit op hun eigen gedachten en gevoelens te kunnen vertrouwen.
4. Het gebruik maken van angst en schaamte om het kind te overtuigen van je eigen geloofssysteem.
5. Een kind leren dat afwijzing, haten en vernedering van mensen die anders zijn een uiting van toewijding is aan God.

Als je deze vormen van indoctrinatie herkent bij jezelf en weet welke schade het heeft gebracht, denk er dan eens over na of je dit je eigen kinderen aan wilt doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het oude en nieuwe verbond, voor wie?

  Met wie sluit God een Nieuw Verbond?  Zie, de dagen komen, luidt het woord van Yahweh, dat Ik met het huis van Israel en het huis van Juda...