woensdag

Vergelding of vergeving?


Dat Jezus onze straf heeft gedragen staat lijnrecht tegenover het gedachtegoed dat Hij plaatsvervangend de straf van Gód heeft gedragen die wij - mensen - verdiend zouden hebben.

Wat dan óók lijnrecht tegenover elkaar staat is: wij hebben niet te maken met een God die het nodig vind dat er vergélding plaatsvind, zogenaamd bloed-om-bloed, tand-om-tand, plaatsvervangend op Jezus, maar.. dat wij te maken hebben met een God, nl. dé God, die ondanks alles, ondanks al onze misstappen, ja zelfs ondanks dat wij - mensen - Zijn Zoon vermoordden, dat Hij daardoor juist laat zien dat hij een vergévende God is. Om niet. Komt erbij kijken, dat juist vanwege deze moord, Jezus de volledige losprijs heeft betaald aan de dood. En vanwege zijn opstanding, dat Hij de dood heeft beschaamd en totaal heeft overwonnen! Want Jezus is juist nog heel wat nog voornemens is, Hij zál alle dood teniet doen, maar dan ook echt álle dood!

God een verdoemende god? Is dat het evangelie, dat wij daarvan gered moeten worden? Nee, ik geloof echt anders ondertussen, God redt ons, middels Jezus, van de dood en verderfelijkheid, 1 Kor. 15. Wel een ieder in z'n eigen rangorde, maar toch!


Hoe ik dit zie, is dat de straf  die wij - mensen - hem hebben opgelegd, dat Hij deze straf heeft gedragen. Dit was niet de straf van God.

"En in 2 Kor 5:21 staat dat Hij voor ons tot zonde gemaakt is." Klopt ook, maar dit zegt niks dat dit een straf of toorn van God op Jezus zou zijn.

"Geloof jij dat de dood van Jezus een ongelukje is geweest? Dat het niet Goddelijk geregisseerd was?" Nee, alles is idd geregisseerd. Was geen ongelukje! In die zin heeft God dit zo gewild. Neemt niet weg dat het weldegelijk de mensen waren die Hem hadden vermoord, en dat m.i. niet de straf of toorn van God was die op Jezus kwam.

De mensen bedreven het kwaad, opdat God hiermee het goede ging en gaat bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het oude en nieuwe verbond, voor wie?

  Met wie sluit God een Nieuw Verbond?  Zie, de dagen komen, luidt het woord van Yahweh, dat Ik met het huis van Israel en het huis van Juda...