dinsdag

Religieus misbruik; controle


Om volledige controle te krijgen en te houden over een kind of een gemeentelid wordt meestal gebruik gemaakt van emotionele mishandeling. Dit laat in tegenstelling tot lichamelijke mishandeling geen zichtbare sporen achter en is moeilijk te herkennen en te duiden. Ik noem enkele voorbeelden:

° Verbaal geweld. Door een bepaalde manier van praten wekt men angst op, bijvoorbeeld voor God, voor de hel of voor andere zaken. Het kan heel subtiel gebracht worden, tussen ouder en kind, tussen voorganger en gemeentelid of tussen twee personen. De dingen die gezegd worden hebben vaak een dubbele lading, gericht op het veranderen van het denkproces of het gedrag.
Ook kan het heel openlijk gebeuren tijdens een preek of een groepsgesprek, maar altijd met de uitdrukkelijke bedoeling het gemeentelid aan te vallen. Zoals ouders een kind in het openbaar kunnen vernederen door hem te straffen waar iedereen bij is.
De sfeer die opgeroepen wordt geeft angst, woede, onzekerheid of vijandigheid.

° Isolatie. Het isoleren van het slachtoffer van familie, vrienden, andere gemeenteleden, leiders en voorgangers. Dit wordt met opzet gedaan om het slachtoffer door emotionele pijn beter onder controle te krijgen. Godsdienstige leiders vinden het vaak hun plicht om ieder lid van de gemeente zover te krijgen dat ze denken en leven conform de regels van hun kerk. En dat wordt dan de regels van God genoemd.

° Verwaarlozing, negeren. Hiermee bedoel ik het onvermogen om goede aandacht te geven aan individuele behoeften, problemen, vragen en zorgen. Regels opvolgen en leiderschap worden vaak hoger geacht dan het welzijn van het individu. In veel kerken treft dit vooral vrouwen en kinderen. Kinderen moeten gehoorzamen en vrouwen kunnen hun man vragen.
Ook dit is niet allen verwaarlozing, maar misbruik.

° Buigen of barsten. Gehoorzamen en geen vragen stellen. Vooral geen vragen of de juistheid van de leer, het hebben van een eigen mening of inzicht. Degene die niet gehoorzaamt wacht het oordeel van de leiders. Wat dan het oordeel van God genoemd wordt.

° Vernederen. Het vernederen van een persoon, aanvallen op het karakter. De man spelen in plaats van de bal komt ook veel voor. Alles om de persoon af te schrikken en terug te brengen naar de ware leer en regels van de kerk. En hem/haar weer onder het leiderschap te plaatsen en te houden. Door de angst kan deze taktiek goed werken, maar het geeft ook frustratie en woede. Vaak verlaat men de gemeente.

Dit alles kan leiden tot psychische trauma´s zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis. Het concept van de hel is een enorme trigger voor psychische mishandeling, vooral bij kinderen. Als het dan ook nog begeleid wordt door plaatjes of films is dat voor hen een ware marteling en kan enorm veel angst opleveren. Die dan weer misbruikt kan worden om het kind zover te krijgen als men het hebben wil.
Nachtmerries, angst om dood te gaan en zich vooral maar aan de kerkelijke regels houden om niet naar de hel te gaan, zullen de gevolgen zijn.

Emotioneel misbruik heeft grote en ernstige gevolgen. Het maakt mensen depressief, vernietigt hun levensvreugde, verlaagt hun zelfbeeld, vernietigt autonomie, zelfrespect en maakt slachtoffers weerloos. Het is de bedoeling om de eigen geest het zwijgen op te leggen en te vervangen door kerkelijke idealen, voorschriften en dogma´s.
Het leidt ook tot onvermogen om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan die in het leven voor komen.
1 opmerking:

  1. Heldere uitleg. Goed dat je hier aandacht aan besteed. Groetjes, Anne

    BeantwoordenVerwijderen